Το κολλαγόνο και οι εχθροί του

Ηλικία: Από την ηλικία των 25 ετών η φυσική παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται κατά 1,5% το χρόνο, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Οι επιπτώσεις αυτής της φυσικής διαδικασίας φαίνονται τόσο στο δέρμα μας όσο και στη γενική φυσική μας κατάσταση. Η επιδερμίδα λεπταίνει, γίνεται θαμπή, κουρασμένη και εμφανίζει ρυτίδες. Ταυτόχρονα, προβλήματα στις αρθρώσεις, οστεοπόρωση, δυσκολία στην κίνηση, πόνος, κακή όραση, μειωμένη ενέργεια κάνουν την εμφάνισή τους και σταδιακά χειροτερεύουν.

Κάπνισμα: Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το κάπνισμα προκαλεί μείωση της παραγωγής κολλαγόνου μέχρι και 40% και αυτός είναι ένα από τους λόγους που το δέρμα των καπνιστών «σπάει» εύκολα, εμφανίζοντας σημάδια πρόωρης γήρανσης. Το κάπνισμα αποικοδομεί το κολλαγόνο και εμποδίζει τις διαδικασίες επιδιόρθωσης του σώματος και την παραγωγή νέου κολλαγόνου.

Ήλιος: Η υπεριώδης ακτινοβολία καταστρέφει το φυσικό κολλαγόνο, πολλές φορές περισσότερο από το χρόνο, κάτι που φαίνεται ιδιαίτερα στην επιδερμίδα μας.

Κακή διατροφή: Διατροφικές ελλείψεις, όπως η ανεπάρκεια βιταμίνης C, πυριτίου, μαγνησίου, χαλκού, αμινοξέων, ψευδαργύρου από τη διατροφή μας, προκαλούν φτωχή παραγωγή κολλαγόνου ή αντίστοιχα η υπερκατανάλωση τροφών, όπως η ζάχαρη, καταστρέφουν το κολλαγόνο.

Υπερβολική άσκηση: Η υπερβολική άσκηση καταστρέφει το κολλαγόνο, όπως και κάθε πρωτεΐνη, αφού επιβαρύνει το χόνδρο, τις αρθρώσεις και τους τένοντες.

Πάχος: Το επιπλέον βάρος που είναι το σώμα αναγκασμένο να «ανέχεται» καταπονεί σε μεγάλο βαθμό τις αρθρώσεις, το χόνδρο και τα οστά.

Άγχος: Το άγχος σχετίζεται με την ορμόνη κορτιζόλη που έχει αποδειχθεί ότι καταστρέφει το κολλαγόνο του οργανισμού.